Stort set alle huse, veje, rensningsanlæg og kloakker i Danmark er dimensioneret til at tage imod regn – også hvis det regner meget i længere perioder. Problemet opstår, når der kommer store mængder regn på meget kort tid. Her får du nogle tip til, hvordan du kan forberede dig, hvis der varsles skybrud.
Når der er skybrud er det vigtigt, at lede de store regnmængder væk fra huset og så vidt muligt ned i afløb og kloakker. De største mængder vand kommer fra dit tag, så det er vigtigt, at du sikrer dig, at tagrenderne og nedløbsrørene er klar.
Tagrender om nedløbsrør
Du skal sikre dig, at dine tagrender er fri for blade og smågrene, og at der ikke sidder noget i klemme i afløbsrøret. Måske har du en si over hullet til nedløbsrøret. Det er en rigtig god løsning for at undgå skidt og grene i nedløbsrøret, men når der er skybrud er det en forhindring for vandet, som ikke kan løbe hurtigt nok ned i røret. Det er derfor en fordel af fjerne sien, hvis der er varslet skybrud.
Led vandet væk fra huset
Er du så heldig at have et havebassin eller bare en stor græsplæne, så kan du evt. købe en Flexrainpose. Denne lange pose monteres på nedløbsrøret, så vandet løber væk i stedet for ned i kloakrør, som muligvis ikke kan klare belastningen. .
Løber dit regnvand ned i en såkaldt tagbrønd, så kan den være fyldt med blade og skidt – nogle gange så meget, at det blokerer. Det kan derfor være en god idé at anskaffe en brøndrenser med et langt skaft, som du kan stikke ned i kloakken og rense den.
Læs også: https: Sådan tjekker du dine tagrender, og undgår skader på huset.
Hvis vandet kommer nedefra
Når kloakkerne bliver overbelastede, risikerer man at vandet bliver presset opad og ind i huset via afløb og toilet.
Den hurtige og gode løsning til afløbet er at lægge klude efterfulgt af en plade og en lægte eller lignende, som du sætter i spænd mellem loftet og pladen i gulvet. Toilettet er lidt sværere, men du kommer langt med at proppe en klud godt ned i kummen.
Hold øje – og evaluér
Har du udført en eller flere af ovennævnte forholdsregler, så er du bedre rustet, end hvis du slet ikke havde gjort noget.
Hold øje med, hvad der virker i dit hus, og hvad der ikke er helt godt nok. Så kan du nemlig forberede dig endnu bedre til næste gang.
Sådan defineres et skybrud
Når meteorologerne varsler skybrud kan advarslen gælde to scenarier:
- Det kommer til at regne kraftigt over et større område, og enkelte steder kan regnen være så kraftig, at den bliver til et skybrud.
- I det varslede område er der nogen, der kommer til at opleve skybrud, mens andre måske slet ikke får regn overhovedet. Skybruddet er dermed meget lokalt. Sådan er det oftest.
Et skybrud definerer Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) som mindst 15 millimeter regn inden for 30 minutter eller mindre. Vær opmærksom på, at forsikringsselskaberne ofte har deres egen vurdering. På www.forsikringsvejret.dk kan du efter regnvejret tjekke, om der har været skybrud, der hvor du bor, og om forsikringen dækker skaderne.
Læs også: Få svaret på om dit tag vil kunne klare en voldsom storm.
Mest læste artikler
7 ting du bør tjekke på huset efter vinteren
Det er en god idé at undersøge om vinteren har sat spor på dit hus. Og allerbedst er det at tjekke før, der kommer blade på træer og buske. Her får du gode tips [...]
Er dit tag stærkt nok til den næste storm?
De kraftige storme bliver hyppigere og voldsommere. Ved du om dit tag kan klare udfordringerne? Se her, hvor dit tag er særligt udsat. Det er vigtigt, at dit tag er monteret, så der er [...]
Alger eller ej?
Går vi endnu et mildt og fugtigt vinterhalvår i møde, vil det give gode betingelser for de alger du måske allerede har på dit tag. Men er det bedst at lade dem blive eller [...]
Brug sommeren til at tjekke huset for skader
Det er en god idé at bruge sommeren til at gennemgå dit hus for skader og mulige forbedringer. Sommerhalvåret er nemlig ideelt til at få klaret den udvendige vedligeholdelse af dit hus. Det er lettere at komme op på [...]