Det er en god idé at undersøge om vinteren har sat spor på dit hus.  Og allerbedst er det at tjekke før, der kommer blade på træer og buske. Her får du gode tips og råd til, hvad du bør undersøge, og hvad du skal være opmærksom på, så du undgår dyre skader.

Vinterens skiftende temperaturer og den store mængde nedbør er hård ved dit hus. Hvis der er kommet skader, er det derfor en god idé at udbedre dem i sommerhalvåret, så de ikke udvikler sig til næste vinter. Selv små skader kan nemlig udvikle sig til dyre og uoverskuelige reparationer.

TIP: Tjek gerne i det tidlige forår inden planterne gror, og buske og træer får blade, der kan skjule skader på huset.
Tjekliste:

Det er en god idé at efterse:

  1. Facade, gavle og sokkel
  2. Tag, inddækninger og skorsten
  3. Loft
  4. Tagrender og nedløb
  5. Vinduer og døre
  6. Kloak og brønde
  7. Tegn på skadedyr
1. Facade, gavle og sokkel

Undersøg, om der er revner og sprækker i facade, gavle og sokkel. Du kan skrabe i fugerne mellem murstene og tjekke, om de er porøse.

2. Tag, inddækninger og skorsten

Tjek, at tagbelægningen sidder godt fast, og at taget er tæt og ikke har huller eller revner. Det er vigtigt også at tjekke for løse tagsten, rygningen og inddækninger omkring skorsten, udluftningshætter mv. Et utæt tag kan føre til skader, som du først opdager meget sent, når der begynder at komme tegn som fugt og svamp.

Få en professionel gennemgang af dit hus
3. Kig op på loftet

Tjek loftet i dagslys med lyset slukket. Der, hvor lyset trænger ind, kan fygesne og slagregn også komme ind. Smeltet fygesne kan føre til fugt- og vandskader og være årsag til skimmelsvamp i huset. Se også på isoleringen. Er den faldet sammen eller er fugtig nogen steder. Mål også gerne med en tommestok om din isolering er tilstrækkelig eller faldet sammen.

Læs også: Vi anbefaler denne mængde loftisolering.

4. Rens tagrender og nedløbsrør

Sørg for at rense tagrender og nedløbsrør for snavs og blade, og tjek at tagrenden hælder mod nedløbsrøret og ikke har bagfald mod husets vægge. Hvis tagrender og nedløbsrør stopper til, kan vandet løbe over, og fugt kan ophobe sig og forårsage frostsprængninger i underliggende konstruktioner.

5. Er vinduer og døre tætte?

Undersøg om vinduer og døre er tætte og sålbænke intakte. Tjek også træværket især bund- og glaslister og se efter, om der er tegn på råd og svamp.

Læs også: Disse vinduesskader dækker din forsikring ikke.

6. Kloak og den udvendige vandhane

Fjern blade, grene og snavs fra brønde og kloak, så vandet ledes væk fra huset.

7. Tegn på skadedyr

Rotter søger ind i varmen, når det bliver koldt. Og et 2 cm. hul i muren er nok til, at rotterne kan skaffe sig adgang. Tjek derfor især facade og afløbsrør.

Hvis du er det mindste i tvivl om, de tegn, du finder, kan lave skader på dit hus, anbefaler vi, at du bestiller et Hustjek. Så kommer der en konsulent ud til dig og gennemgår dit hus. Er dit hus fra før 1984, gør vi det uden beregning.

Få et gratis Forårstjek af dit hus

Mest læste artikler

4 energioptimeringer under 50.000 kr.

Energioptimeringer behøver ikke være store investeringer. Nedenfor får du 4 eksempler på forbedringer til under 50.000 kr., som du uden tvivl vil kunne mærke på din varmeregning. Når der bliver talt om [...]