Går vi endnu et mildt og fugtigt vinterhalvår i møde, vil det give gode betingelser for de alger du måske allerede har på dit tag. Men er det bedst at lade dem blive eller fjerne dem? Vi er ikke i tvivl.

Alger gør som udgangspunkt ikke skade på dit tag. Taget kommer allerhøjest til at se ældre og måske mindre velholdt ud, hvilket er en smagssag. Men alger danner grundlag for mos! Og det er mossen, som kan skabe problemer på sigt.

Derfor er mos et problem
Mospuder på taget kan suge meget vand og dermed være skyld i, at der kommer vand ind under tagbelægningen. Derudover kan rødderne trænge ind i små sprækker og give adgang for fugt. Det resulterer i værste fald i frostsprængninger i tagbelægningen og efterfølgende utæthed, når kulden trænger sig på. Mospuder på taget bør af den grund fjernes.

Derudover kan mos skjule skader, og øge risikoen for skader som forsikringen ikke dækker.

Læs også: Dækker din forsikring utæt tag?

Sådan undgår du mos
Alger danner grundlag for mos, og derfor skal du starte med at undgå algerne. Skygge giver de bedste betingelser for algevækst, og det kan derfor være svært at undgå på nordsiden af taget. Men har du eksempelvis høje træer og buske, som skygger på taget, er det en god idé at beskære dem, så taget får lys. Så undgår du også løvfald i tagrenden, og de problemer det kan skabe.

Det er forskelligt, hvor hurtigt der dannes alger på taget. Men fjernes algerne hvert år, er der ikke risiko for, at det udvikler sig til mos.

 Læs også: 5 typiske problemer med tagrenden

Overvejer du selv at fjerne alger og mos fra dit tag?
Det kan være fristende selv at fjerne alger og mos med højtryksrenseren. Men vær varsom… Det er de færreste tage, som tåler den hårde stråle fra en højtryksrenser, og ofte kan du komme til at gøre mere skade end gavn, hvis du selv højtryksspuler dit tag.

Du risikerer følgende (særligt hvis du spuler nedefra):

  • at få vand ind på loftet og ødelægge isolering med fugtskader til følge
  • at du ødelægger under- eller overstrygningen på dit tag
  • at der kommer vand ind mellem tag og undertag, som kan lave fugtskader
  • at forskubbe tagsten og -plader

Har du et tag, som indeholder asbest, er det et lovkrav, at taget renses af en professionel, da vandet skal opsamles efter særlig regler.

Læs også: Sådan tjekker du, om dit tag indeholder asbest

Hvis du selv vil fjerne mos og alger
Vi FRARÅDER, at du selv algebehandler dit tag! Men mener du selv, at det er den bedste løsning, så vær meget forsigtig! Vælger du højtryksspuling, så spul ALDRIG taget nedefra, under en samling eller et sideoverlæg. Vælger du i stedet at fjerne alger og mos med håndkraft, og derfor må op på taget, så vær varsom med, hvor du træder, så du ikke beskadiger tagpladerne. Træd kun i bølgedalene, og kun hvor der er en understøttende lægte.
Bemærk også, at der er lovkrav angående midler, der må bruges til algebehandling af tag.

Hjælp til algebehandling af taget
Vi hjælper gerne med at algebehandle dit tag, hvis du ikke ønsker selv at tage risikoen. Vi bruger kun godkendte algebekæmpelsesmidler og tilbyder både enkelte behandlinger eller algebehandling på abonnement.

Algebehandling af taget udføres i perioden marts til oktober.

Læs mere og bestil en algebehandling her
Vidste du, at produktet Neutralon er det eneste danskproducerede algemiddel, der er godkendt og lovligt til at fjerne alger.

Jydsk Tagteknik benytter kun det godkendte algemiddel Neutralon. Ikke-godkendte produkter kan have store konsekvenser for miljøet og medføre bøder til både dig som husejer og den udførende virksomhed.

Mest læste artikler

Alger eller ej?

Går vi endnu et mildt og fugtigt vinterhalvår i møde, vil det give gode betingelser for de alger du måske allerede har på dit tag. Men er det bedst at lade dem blive eller [...]