Brug et stykke papir til at se, om dine vinduer eller døre skal have udskiftet tætningslisterne.

Selv om det er koldt og trækker ved vinduet, er det ikke nødvendigvis det samme som, at vinduet skal udskiftes. Ofte kan du komme langt ved blot at skifte tætningslisterne. Du kan tjekke, om dine vinduer slutter tæt til karmen året rundt. Hvis du skal skifte tætningslisterne, kan det dog være en god idé at vente til, det er lunt i vejret.

Læs også: Skal du vælge træ-, alu eller plastvinduer?

Sådan tjekker du dine vinduer

Åbn vinduet og sæt et almindeligt stykke papir i klemme. Luk vinduet igen og træk så i papiret. Er der modstand, når du hiver i papiret, er vinduet tæt nok. Glider papiret derimod let ud, kan det være en god idé at skifte tætningslisterne.

Hvilke tætningslister skal du vælge?

De fleste tætningslister er lavet til at lime på. Men der findes mange forskellige typer lister, så spørg i dit byggemarked, hvilke der passer bedst til dine vinduer og døre. Du kan evt. tage billeder af karm og de nuværende tætningslister. Det er også en god idé at måle sprækken mellem vindue og karm og tage målet med i byggemarkedet.

Læs også: Disse vinduesskader dækker din forsikring ikke.

Sådan måler du sprækken mellem vindue og karm

Du kan måle sprækken ved brug af lidt modellervoks. Åbn vinduet og sæt et stykke voks i klemme. Luk herefter vinduet. Modellervoksen trykkes nu sammen til størrelsen på sprækken, som cirka svarer til tykkelsen på den tætningsliste, du skal bruge til vinduet. Den skal helst være en smule tykkere, men ikke meget, da vinduet så bliver svært at lukke, listen ødelagt og vinduet på sigt risikerer at lukke skævt

Dyre tætningslister holder bedst

Overordnet er der tre typer tætningslister:

  • Skum – billig liste, men holder ikke så længe
  • Blød gummi – lidt dyrere og holder 4-6 år
  • Silikone eller hårdere gummi – de dyreste lister, men også de bedste og mest holdbare (mindst 10 år)

Uanset hvilken liste, du vælger, skal du huske at rense og affedte karmen ordentligt, før du sætter den nye liste på. Ellers er der en risiko for, at tætningslisten ikke holder.

Bestil et gratis vinduestjek her

Mest læste artikler

4 energioptimeringer under 50.000 kr.

Energioptimeringer behøver ikke være store investeringer. Nedenfor får du 4 eksempler på forbedringer til under 50.000 kr., som du uden tvivl vil kunne mærke på din varmeregning. Når der bliver talt om [...]