Trænger dit hus til nye vinduer, så er der typisk tre forskellige materialer at vælge mellem. Hvilket materiale, du skal vælge, handler mest om vedligeholdelse.

Du skal meget tæt på et vindue i dag for at kunne se, om materialet er træ, aluminium eller plast. Selvfølgelig skal det passe til byggestil, men tykkelser på karme og rammer er også et utrolig vigtigt parameter.

Tre typer rammer:

Trævinduer

Det klassiske valg, som både er godt og holdbart, hvis vinduerne er produceret rigtigt. Og som også er det, der passer, når gamle huse skal fornys. Træ skal imidlertid vedligeholdes, så malerpenslen skal findes frem med jævne mellemrum.

Mange trævinduer har aluminiumslister i bunden af vinduet for at undgå rådskader, da det er her, regnvandet lægger sig.

Træ/aluminium

En anden måde at producere vinduer på – uden at gå på kompromis med at bruge træ – er kombivinduerne træ/aluminium. Her er vinduet beklædt med en tynd aluminiumsbelægning udvendigt, og den er ikke lige så modtagelig for vejr og vind som det rene træ. Beskyttelsen er simpelthen større. Aluminium kan/skal også males, men slet ikke så ofte som rent træ. Her er almindelig vask som regel nok.

Plastik

Der fremstilles også vinduer helt uden brug af træ. Det er plastvinduer, typisk forstærket med stål.

Disse vinduer bliver af mange betegnet som stort set vedligeholdelsesfrie. De kan dog godt blive beskidte, men så er det et spørgsmål om brug af vand og sæbe frem for maling og/eller træbeskyttelse.

Tjek dog hos producenten for nogle anbefaler, at vinduerne bliver behandlet med et plastplejemiddel mindst hvert andet år.

Læs også: Sådan får du energitilskud til nye vinduer.

Opmåling er ikke nemt

Så du skal være meget sikker på, at du har styr på det, hvis du vælger selv at sørge for opmåling af vinduer og døre. Det sker ofte, at der bliver leveret vinduer i forkerte mål, og det er sjældent fabrikantens skyld. Fejlen er næsten altid i opmålingen.

Vi står altid for opmålingen, når vi skal montere nye vinduer. Så kan du være sikker på at det er gjort korrekt.

Læs mere og bestil et vinduestjek her

Mest læste artikler

4 energioptimeringer under 50.000 kr.

Energioptimeringer behøver ikke være store investeringer. Nedenfor får du 4 eksempler på forbedringer til under 50.000 kr., som du uden tvivl vil kunne mærke på din varmeregning. Når der bliver talt om [...]

  • Storm_JT_ugens_tip

Tjek dit hus når stormen har lagt sig

Når stormen er ovre, er det vigtigt at få tjekket huset grundigt for de skader, som man ikke umiddelbart kan se. Her er nogle af de ting, du skal kigge efter. Først og [...]