UGENS TIP - gode tips og råd til husejere

  • smeltevand-tagskader-jydsktagteknik

Fygesne og smeltevand kan lave grimme skader på loftet

Fygesne kan komme ind gennem små revner og sprækker. Det er derfor en god idé at tjekke loftet, når det har sneet og blæst udenfor. Smeltet sne kan forårsage skimmelsvamp og dyre vandskader.

Det er langt fra alle husejere, der opdager fygesne og smeltevand i tide. Ofte er det først, når temperaturen kravler op over frysepunktet, og fygesneen tør, at husejerne får sig en grim overraskelse – eller flere år senere når skimmelsvampen viser sit grimme ansigt.

Her er tegnene på, at du har haft sne på loftet

Det er ikke nok at gå op på loftet og kigge efter sne. Måske er sneen allerede smeltet, og så er det endnu mere vigtigt at se efter, om isoleringen er våd eller faldet sammen, og om der er revner og sprækker, der skal tætnes. Det kan nemlig hurtigt blive en dyr affærre, hvis den smeltede sne siver igennem isoleringen og lægger sig som en vandpyt ovenpå dampspærren – eller trænger gennem loftet og ned i stuen.

Gør dette, hvis du opdager sne på loftet

Ligger der sne på loftet, fejes den op med kost og fejeblad og lægges i en spand el.lign., så du undgår, at den smelter, når det tør. Er du så uheldig først at opdage fygesneen, når den trænger gennem loftet, er det vigtigt, at du med det samme får fjernet overskydende sne på loftet og tørret op.

Læs også: Har du nok isolering?

TIP: Tjek tætningsbåndet

Fygesne kan give problemer i selv helt nye boliger. Tætningsbåndet langs rygningen holder nemlig kun i 5-10 år, fordi materialet begynder at smuldre eller ødelægges af fugle. Og så er der fri passage for fygesne og slagregn.

Sådan fjerner du smeltevandet

Læg aviser på det ramte område, som kan opsuge det værste vand. Herefter skal du løfte den fugtige isolering, så loftbrædder, isolering mv. tørres grundigt igennem. Vores konsulenter kan hjælpe med at vurdere skadens omfang, og om der skal lægges ny isolering, så du ikke får problemer med fugt og skimmelsvamp eller ødelagt isolering. Isolering, der har været våd, kan miste isoleringsevnen, og det kan blive dyrt på varmeregningen næste vinter.

Begræns skaden

Har du fået fygesne på loftet, er det også en god idé at sørge for at få stoppet huller, revner og sprækker med avispapir, klude el.lign., så der ikke kommer yderligere fygesne ind på loftet. Vær opmærksom på, at der godt kan komme fygesne på loftet gennem udluftningshætter og ventilationskanaler, men dem må du aldrig stoppe eller lukke til, da loftet så ikke ventileres godt nok.
Læs også: Dækker din forsikring

Undgå fygesne i fremtiden

Når vejret tillader det, bør du foretage en grundig undersøgelse af loftet og taget. Du kan f.eks. gå op på loftet, når det er lyst udenfor. Der, hvor lyset trænger ind, er de steder, hvor fygesne og slagregn også kan trænge ind, og hvor taget bør tætnes.

Er du i tvivl, kan du betille et gratis Tagtjek, hvor vi bl.a tjekker dit tag og isolering og ser, om der er fugtskader efter fygesneen eller andre skjulte skader.

Bestil en gratis gennemgang af dit tag

Mest læste artikler

  • Jydsk-tagteknik-derfor-må-du-ikke-højtryksspule-dit-tag

Derfor skal du ikke selv højtryksspule dit tag

Det kan være fristende selv at højtryksrense taget og spare penge på en algebehandling. Men du skal være meget varsom med selv at rense dit tag. Du kan nemt lave store skader. Det er [...]

  • Storm_JT_ugens_tip

Tjek dit hus når stormen har lagt sig

Når stormen er ovre, er det vigtigt at få tjekket huset grundigt for de skader, som man ikke umiddelbart kan se. Her er nogle af de ting, du skal kigge efter. Først og [...]

Gør dette, hvis dit hus blev ramt af skybruddet

Hvis skybruddet har ramt dit hus, så der er oversvømmelse og andre skader, skal du hurtigst muligt komme i gang med at sikre, at skaderne ikke bliver værre. Det er altid en god [...]

Flotte fliser uden alger og flisepest

Slip af med ukrudt, alger og flisepest. Vi giver dig nogle gode råd til, hvad du kan gøre – og hvad du IKKE skal gøre. Hvis du har mos og ukrudt mellem fliserne, kan [...]

2018-05-03T11:45:35+00:00