Blæst, frost og nedbør er hårdt for dit hus og kan forårsage fugt- og vandskader. Derfor er det en god idé at forebygge, inden vinteren sætter ind. Se her, hvad du skal være opmærksom på, så du undgår dyre skader ved længerevarende frost.

Selv små skader kan udvikle sig til dyre reparationer, når frosten sætter ind. Og skyldes skaden manglende vedligeholdelse, dækker forsikringen oftest ikke. Det er derfor en god idé at gennemgå dit hus, mens det stadig er lunt i vejret.

Dét bør du efterse

Det er især vigtigt, at gennemgå:

  • facader, gavle og sokkel
  • tag, inddækninger og skorsten
  • tagrender og nedløb
  • vinduer og døre
  • kloak og brønde

 Du kan godt selv undersøge huset, men hvis du hellere vil have en fagmand til det, tilbyder vi et gratis hustjek. Så gennemgår vi alle punkterne og giver dig tilsidst en detaljeret rapport med forslag til eventuelle udbedringer, måder du kan spare på energien og tips til vedligehold.

Læs mere og bestil et gratis hustjek her
Facade, gavle og sokkel

Gå en tur rundt om huset og se, om der er revner og sprækker i facade, gavle og sokkel. Du kan skrabe i fugerne mellem murstene og tjekke, om de er porøse. Er der utætheder, vil vand kunne trænge ind og forårsage fugtskader eller frostsprængninger, når vinteren sætter ind.

Tag, inddækninger og skorsten

Tjek, at tagbelægningen sidder godt fast, og at taget ikke har huller eller revner. Tjek også for løse tagsten, rygningen og inddækninger omkring skorsten, udluftningshætter mv. Et utæt tag kan føre til fugt- og vandskader og være årsag til skimmelsvamp og råd i huset.

Kig op på loftet

Tag et kig op på loftet i dagslys. Der, hvor lyset trænger ind, kan fygesne og slagregn som regel også trænge ind. Smeltet fygesne kan føre til fugt- og vandskader og forårsage til skimmelsvamp i huset. Se også på isoleringen. Er den faldet sammen eller er den fugtig nogen steder? I så fald bør du reagere med det samme og få kortlagt hvor vandet kommer ind.

Læs også: Sådan ser du om du har nok isolering på loftet.

Rens tagrender og nedløbsrør

Sørg for at rense tagrender og nedløbsrør for snavs og blade, og tjek at tagrenden hælder mod nedløbsrøret og ikke har bagfald mod husets vægge. Hvis tagrender og nedløbsrør stopper til, kan vandet løbe over, og fugt kan ophobe sig og forårsage frostsprængninger i underliggende konstruktioner. Samtidig risikerer du at få vand- og rådskader og i værste fald, at fugten trænger gennem væggen og forårsager svampeskader inde i huset.

Læs også: Sådan tjekker du dine tagrender.

Er vinduer og døre tætte?

Undersøg om dine vinduer og døre er tætte og sålbænke intakte. Tjek også træværket især bund- og glaslister og se efter, om der er tegn på råd og svamp.

Husk kloakken og den udvendige vandhane

Det er også en god idé at tjekke kloak og brønde. Blade, grene og snavs skal fjernes, så vandet kan ledes væk fra huset. I vinterhalvåret skal der lukkes af for den udendørsvandhane, hvis den ikke er frostsikret. Alternativt risikerer du frostsprængte rør og vandskader.

Hold øje med skadedyr

Rotter søger ind i varmen, når kulden sætter ind. Et hul på 2 cm. i muren er nok til, at rotterne kan skaffe sig adgang. Tjek derfor facade og afløbsrør ekstra grundigt, når du gennemgår huset.

Har du et sommerhus?

Husk at sommerhuset eller kolonihavehuset også bør gennemgås inden vinteren. Du skal være opmærksom på, at der hurtigt kan komme frost om efteråret. Du skal derfor huske at:

  • lukke for hovedstophanen
  • tømme cisternen
  • åbne for vandhaner, så rørene tømmes.

Hvis du glemmer at lukke for vandet, kan det medføre store vandskader, når de frosne rør tør, og vandet løber ud af rørene.

Mest læste artikler

  • vaelg-det-rigtige-tag-til-dit-hus-jydsktagteknik

Hvilket tag er det rigtige til dit hus?

juni 8th, 2023|Kommentarer lukket til Hvilket tag er det rigtige til dit hus?

Der er mange muligheder, når der skal vælges nyt tag. Der skal tages stilling til farve, form og struktur - og så skal det holde et budget. Her får du et overblik over de [...]

  • tjek-dit-hus-efter-vinteren

7 ting du bør tjekke på huset efter vinteren

februar 20th, 2023|Kommentarer lukket til 7 ting du bør tjekke på huset efter vinteren

Det er en god idé at undersøge om vinteren har sat spor på dit hus.  Og allerbedst er det at tjekke før, der kommer blade på træer og buske. Her får du gode tips [...]

Er dit tag stærkt nok til den næste storm?

februar 20th, 2023|Kommentarer lukket til Er dit tag stærkt nok til den næste storm?

De kraftige storme bliver hyppigere og voldsommere. Ved du om dit tag kan klare udfordringerne? Se her, hvor dit tag er særligt udsat. Det er vigtigt, at dit tag er monteret, så der er [...]

Alger eller ej?

marts 1st, 2022|Kommentarer lukket til Alger eller ej?

Går vi endnu et mildt og fugtigt vinterhalvår i møde, vil det give gode betingelser for de alger du måske allerede har på dit tag. Men er det bedst at lade dem blive eller [...]